Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Skeppargården Pellas
Se & Göra Sevärdheter & besöksmål Kulturmiljöer

Skeppargården Pellas

ETT REDARHEM FRÅN ALLMOGESEGLATIONENS TID
Skeppargården Pellas uppfördes 1884 av redaren Erik Petter Eriksson. Han var Lemlands främste redare under sin tid och byggde en av Ålands största skeppargårdar, numera museigården Skeppargården Pellas. Huset nyöppnade sommaren 2008 efter en eldsvåda i mangårdsbyggnaden 3 år tidigare. Rummen med de handmålade tapeterna är återskapade och huset möblerat enligt tidens sed. Husets ursprungsmiljö är återuppbyggd och huset visas som ett ”levande” museum med blommor i fönstren och bröddoft från köket.

HERZOGIN CECILIES SISTE KAPTEN
Sven Eriksson, den berömda 4-mastade stålbarken Herzogin Cecilies siste kapten, är uppväxt på gården och bodde även här med sin familj efter att segelfartyget gått på grund år 1936. Det var här på gården som Sven och hans fru Pamela fick den trygghet och det lugn de behövde efter de omvälvande händelserna kring grundstötningen som på sin tid var en stor världsnyhet. På vinden visas en samling med tavlor och minnen som deras dotter samlat ihop om Herzogin Cecilie och föräldrarna. På gården finns även en fartygsmodell som visar segelfartyget i all sin prakt samt en fotografiutställning med Pamela Erikssons egna fotografier från sin tid ombord på segelfartyget.

UTSTÄLLNINGAR
I vindsgalleriet visas under sommaren en specialutställning, vanligtvis av en åländsk konstnär.

Permanenta utställningar: Stig Bergwalls akvareller som berättar sagan om segelfartyget Herzogin Cecilies sista resa, samlingen med tavlor, minnen och fotografier om segelfartyget Herzogin Cecilie samt den gammaldags lekhörnan med gamla husgeråd och den tillhörande lilla utställningen ”Mjölkgöra”.

På ladugårdsskullan finns gamla jordbruksmaskiner och -redskap utställda. I lidret visas gamla snickarverktyg. På gården finns också en fungerande väderkvarn, som man kan besöka samt en bagarstuga och en kaffestuga med hembakt, smörgås på åländskt hemvetebröd, dagens soppa, Ålandspannkaka. Grupper kan i förväg beställa en enkel sopplunch.

UTHYRES
Mangårdsbyggnaden kan hyras för 400 €, lämplig för stillsamma mottagningar och möten.

Utställningslokalen på mangårdsvinden kan säsongsvis hyras av konstutövare. Ladugården har eget utskänkningskök och rymmer 120 gäster. Kan hyras för bröllop, födelsedagar, andra fester eller teaterföreställningar. Priser för ladugården med full tillgång till kök, porslin och maskiner 300 €

Tel. under öppettider +358 457 5701688 el. +358 18 34 420, övriga tider +358 457 313 4012 eller email: [email protected]