Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Se & Göra Sevärdheter & besöksmål Vandringsleder

Bomarsund – Prästö

Med 5 ord: Ryssar, muslimer, judar, åländsk världshistoria.

På Prästö får du möta några av de människor som kom till Åland under den tid då Bomarsunds fästning byggdes. Ryska militärer, civila i det växande samhället runt det gigantiska bygget och många anonyma krigsfångar från fjärran länder och kulturer vilar på begravningsplatserna för grekiskt-ortodoxa, muslimer, lutheraner, katoliker och judar. Flertalet gravmonument var av trä och har multnat bort. Ett 50-tal gravstenar finns ännu kvar. Du vandrar förbi platsen för militärsjukhuset. De flesta som blev kvar på Prästö dog i någon av de många epidemier som härjade inom garnisonen.

Du passerar också ryska telegrafen och dess bostad, Doniken, två av de få kvarvarande ryska byggnaderna på Åland. Vandringsstigen på Prästö går mestadels på små grusvägar och stigar i vackra kulturmarker. Två korta bergspassager gör att stigen klassas som ”lätt” istället för ”barnvagnsvänlig”.

Vänligen notera att på grund av pågående brobygge har vandringsledens startpunkt flyttats längre fram. Vi rekommenderar att man istället parkerar och startar vandringen vid Ryska Telegrafen en bit fram från brobygget.

Brobygget förväntas bli klart år 2023.

Läge: 28 km nordost Mariehamn (J7)
Startpunkt: Ryska Telegrafen
Infotavlor: Ja
Längd: 5,5 km (2–3 timmar).
Svårighetsgrad: lätt