Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Bomarsund – Prästö
Näe & koe Nähtävyydet Vaellusreitit

Bomarsund – Prästö

Viidellä sanalla: Venäläisiä, muslimeja, juutalaisia, ahvenanmaalaista maailmanhistoriaa.

Prästön saarella voi tutustua joidenkin niiden ihmisten kohtaloihin, jotka saapuivat Ahvenanmaalle Bomarsundin linnoituksen rakentamisen aikoihin. Venäläiset sotilaat, valtavan linnoitustyömaan ympärillä sijainneen yhdyskunnan siviilit ja monet kaukaisista maista ja kulttuureista tuodut sotavangit pääsivät viimeiseen lepoon hautausmaille, joita perustettiin kreikkalaisortodokseille, muslimeille, luterilaisille, roomalaiskatolilaisille ja juutalaisille. Monet hautamuistomerkeistä olivat puisia ja ovat hävinneet. Hautakiviä on jäljellä vielä viitisenkymmentä. Polku kulkee sotilassairaalan sijaintipaikan kautta. Suurin osa Prästöhön haudatuista menehtyi johonkin varuskunnassa riehuneista epidemioista.

Vaellusreitti kiertää myös venäläisten lennättimen ja sen asuintalon Donikenin kautta. Prästön vaellusreitti seuraa suurimmaksi osaksi pieniä sorateitä ja polkuja kauniissa kulttuurimaisemassa. Reitin varrella olevat kaksi lyhyttä kallionousua antavat reitille merkinnän ”helppo”, vaikka polku muilta osin onkin ”lastenvaunuystävällinen”.

Huomioithan, että sillan rakennustöiden vuoksi vaellusreitin alkupiste on siirretty muutama sata metriä edemmäs. Suosittelemme pysäköimään ja aloittamaan reitin Ryska Telegrafin kohdalla.

Siltatöiden arvioidaan valmistuvan vuonna 2023.

Sijainti: 28 km Maarianhaminasta koilliseen (J7)
Lähtö: Ryska Telegrafen
Opastaulut: Kyllä
Pituus: 5,5 km (2–3 tuntia).
Vaativuusaste: helppo