STF Helags Mountain station
STF Helags Mountain station
Boende Hotell, B&B, lägenhet, camping Vandrarhem

STF Helags Fjällstation

Vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkeln ligger Helags Fjällstation. Hit kommer skidåkare och vandrare för att bestiga toppen eller bara njuta av fjällstationens utbud av serverad mat, butik och en avkopplande bastu efter turen. OBS! Nu i coronatider hålls bastun dessvärre stängd tillsvidare.

Helags är STFs yngsta fjällstation och ligger med utsikt upp mot Helagstoppen (1797 möh) och mot Sveriges sydligaste glaciär.
1897 byggdes den första stugan på platsen för att underlätta bestigningen av Helagstoppen, 750 höjdmeter ovanför. Idag kommer skidåkare och vandrare i stora skaror för att göra om bedriften och njuta av fjällstationens utbud av god mat, butik och en avkopplande bastu efter turen.
Trots det höga läget är det ändå grönt och blomsterrikt här under sommaren. Kanske är det just därför som fjällräven trivs så bra här. Den hotade räven har sin kanske starkaste population i landet just här.
Boendet är i tre stugor med fyrbäddsrum, ett hundtillåtet tiobäddsrum och om man vill bo lite genuinare kan man bo i den vedeldade Gamla Östan med ett fembäddsrum och ett niobäddsrum. 
Här serveras middag vid 18:00 och frukost vid 08:00. På dagarna erbjuds våfflor och gulaschsoppa.
Vi har en butik med proviant och sportutrustning.