Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Fredriksborg
Boende Hotell, B&B, lägenhet, camping Hotell

Fredriksborg

Fredriksborg är beläget i Stockholms vackra skärgård, längst ut på Norra Värmdö med en oslagbar utsikt över den glittrande Solöfjärden. Den historiska miljön och skådespelet på vattnet är något utöver det vanliga. 1724 påbörjades arbetet med att bygga Fredriksborgs fästning. Med sitt strategiska läge var det här Stockholm försvarade sig mot fienden. Nu närmare 300 år senare är det dags för Fredriksborg att fylla ett helt annat syfte.

Fredriksborg Hotell ligger idylliskt på Värmdö invid Oxdjupet där alla kryssningsfartyg passerar. Fredriksborg som är statligt byggnadsminnesmärkt har sitt ursprung på 1700-talet då den stora Fredriksborgs Fästning uppfördes. Med sitt stora runda torn på höjden och kanontorn och Corpes de garde brygga nere vid vattnet skulle anläggningen skydda inloppet mot Stockholm mot fiender, vilket den gjorde i över 100år. Idag används fästningen för bl.a. bröllop och event och hotellet har dagliga guidningar av fästningen och dess historia hela året. Tornet är dock endast öppet för visning maj-september.
Statens Fastighetsverk har låtit renovera de gamla byggnaderna och 2013 öppnade Fredriksborg Hotell med 15 personligt inredda rum i de två gamla officersbyggnaderna från 1700-talet. Alla ursprungliga detaljer har sökts bevarats i samband med den varsamma renoveringen. Merparten av rummen har sjöutsikt. I den nyare byggnaden från 1751 finns tio rum varav två mysiga vindsrum och en svit. De fem rummen i den äldre officersbyggnaden har direktingång till rummen med en omgärdande terrass med utemöbler och utsikt mot Oxdjupet.
Det omgivande hotellområdet består av trädgård, gräsytor, skog och naturmark och ligger idylliskt och lugnt vid vattnet. Invid hotellet har man uppfört ett stort orangeri som blivit en restaurangdel. Sommartid finns även uteservering samt bryggservering nere vid Oxdjupet, liksom en gästbrygga om man vill komma med egen- eller taxibåt. Hotellet nås dock även landvägen med buss eller bil och ligger en dryg halvtimme med bil från Stockholm, eller 20 minuter från Vaxholm.
Byggnaderna som ligger uppe på en platå 30 meter över vattnet och bjuder på en makalös utsikt över skärgård och båtliv Upplevelsen av kryssningsfartyg som passerar precis nedanför i den trånga passagen är unik.
I närområdet på Värmdö finner man bl.a. vandringstråk, skärgårdsidyll, kanotcenter och en golfbana. Med bilfärja tar man sig över sundet till Rindö och pittoreska Vaxholm med bl.a. skärgårdsbåtar mot Stockholm eller längre ut i Skärgården. Skärgården en stor och vacker året runt och ett tips är att stanna lite längre för att hinna varva ner.
För den som vill kombinera nöje med nytta finns även möjlighet till konferens.