Eckerön Posti- & tullitalo
Eckerön Posti- & tullitalo
Eckerön Posti- & tullitalo
Se & Göra Sevärdheter & besöksmål Gallerier & ateljéer

Eckerö Post- & tullhus

Det ståtliga gula Eckerö Post- & tullhus uppfördes 1828 och ritades av arkitekterna Carl Ludvig Engel och Carlo Bassi. Byggnaden är uppförd i empirestil vilken vi känner igen från Helsingfors centrum och St. Petersburg.

Eckerö Post-& tullhus representerar tillsammans med Bomarsund den ryska tiden i Finland och på Åland. Eckerö Post utgjorde den ryska gränsstationen mot Sverige över hundra år. Byggnaden anses av arkitekturhistoriker att idag vara en av Engels viktigaste profana byggnadsverk. Byggnaden tillhör sedan 1994 landskapet Åland och förvaltas av landskapsregeringen. Byggnaden och området kring byggnaden är en viktig del av det åländska kulturarvet med stark anknytning till den gamla Postvägen.

Idag erbjuder kulturbyggnaden många fina besöksmål för hela familjen. Här arrangeras varje sommar intressanta utställningar och andra publika evenemang. På området finns ett Postrotemuseum, en lugn lekplats för barnen samt en liten butik med lokalt hantverk, vykort och böcker om Åland . I byggnaden finns även inrymt en Artist in Residence bostad för gästande konstnärer.

ÖPPET 2022:
5 maj – 18 september, dagligen kl. 10-18