Bomarsundin rauniot
Bomarsundin rauniot
Bomarsundin rauniot
Se & Göra Aktiviteter Barn & familj

Bomarsunds fästningsruiner

Bomarsunds fästning är en kasematterat fästning i Sund på Åland. Ryssland inledde byggandet av sitt västligaste fäste, Bomarsunds fästning, år 1832 efter att Åland som en del av Finland vid freden i Fredrikshamn 1809 tillfallit Ryssland. Huvudfästningen skulle bli en 290 meter lång halvcirkelformad bestyckad kasern i två våningar, avsedd att härbärgera 2 500 man. Runt huvudfästet planerades sex kanontorn. Fästningen omgavs av den stadsliknande bebyggelsen Skarpans.

Besök Telegrafen, ett museum som berättar om Bomarsundstiden . Museet är inrymt i en byggnad som fungerade som rysk telegraf under första världskriget. Här finns modeller av byggnaderna som fanns i området under början av 1800-talet fram till kriget 1854. Man kan också se en 30-minuters film om Bomarsund.

Bomarsund var ett mångkulturellt område då man byggde fästningen. På Prästö fanns lasarettet och 5 olika religioners begravningsplatser. I dag går de att vandra längs en fin vandringsled och besöka dessa platser. Leden börjar vid Lotsstugan.

Missa inte att besöka resterna av tornen som byggdes på höga platser med utsikt över hela området. Notvikstornet kan besökas med buss, Brännklintstornet och Djävulsberget med personbil. Bomarsunds fästningsruin kan besökas året runt.