Dånön kotiseutumuseo
Dånön kotiseutumuseo
Näe & koe Nähtävyydet Kulttuurimaisemat

Dånön kotiseutumuseo

Dånön kotiseutumuseo sijaitsee Getan kauniissa Dånössä vuonomaisen lahden rannalla. Museo kertoo entisajan luotsi- ja kalastajatorpan elämästä.
Dånö toimi luotsiasemana jo 1700-luvulla. Museorakennuksissa on asunut aikoinaan kaksi luotsiperhettä. Tuvan viimeinen asukas oli Amanda Nordblom (1854–1927), jonka kuoleman jälkeen torppa huutokaupattiin (90 vuotta sitten).

Torpan ostivat yhteistuumin kaksi sukujuuriltaan dånöläistä henkilöä, jotka päättivät perustaa siihen kotiseutumuseon. Lydia Holmberg, joka toimi Ahvenanmaan naisten kotiteollisuuskoulun johtajana Sundissa, ja kapellimestari, musiikinopettaja ja professori Emil Johnsson ylläpitivät museota 40 vuotta, aina vuoteen 1968, jolloin perustettiin Dånön museoyhdistys.

Museoesineet ovat osittain luotsituvan alkuperäistä irtaimistoa ja osittain kokoelmaa on täydennetty taloustarvikkeilla ja työkaluilla, jotka on saatu lahjoituksina tai talletuksina, tai ostettu huutokaupoista. Arvokkaimpiin esineisiin kuuluvat laivan keulakuva ja 1700-luvun kaappi sekä suuri kokoelma kalastajatalonpoikien työkaluja.

Museo sijaitsee Getassa, noin 40 km Maarianhaminasta pohjoiseen. Autotie perille. Museo sijaitsee juuri ennen Dånön tien kääntöpaikka.

AUKIOLOAJAT 2021:
Dånön kotiseutumuseo on avoinna 20.6.–22.8.2020 joka päivä klo 13–16 paitsi keskiviikkoisin klo 16–19. Muina aikoina sopimuksen mukaan.