Filmförevisning: Haveriernas Märket på Ålands Sjöfartsmuseum

Elokuvanäyttely: "Haaksirikkojen Märket"-dokumentti esitetään Merenkulkumuseossa

Tapahtumat Kulttuuri

Tämä on uusi Suomen Majakkaseuran dokumenttielokuva. Märketin ympäristö on ollut kautta aikojen erityisen vaarallista aluetta merenkulkijoille. Se on aavaa ja karikkoista seutua, jossa tuuli voi nousta suomalaisittain hirmumyrskyn lukemiin. Tällaisissa oloissa laivojen oli usein mahdotonta pitää kurssinsa....

Tämä on uusi Suomen Majakkaseuran dokumenttielokuva.
Märketin ympäristö on ollut kautta aikojen erityisen vaarallista aluetta merenkulkijoille. Se on aavaa ja karikkoista seutua, jossa tuuli voi nousta suomalaisittain hirmumyrskyn lukemiin. Tällaisissa oloissa laivojen oli usein mahdotonta pitää kurssinsa. Ne ajautuivat Märketin kareihin, osa laivoista vaurioitui, osa upposi. Kymmeniä ihmishenkiä on menetetty Märketin vesillä pelkästään viimeisen sadan vuoden aikana.

Haaksirikkojen Märket kertoo tarkemmin kahden kauppalaivan, yhden sukellusveneen, yhden majakkalaivan ja yhden viranomaislaivan kohtaloista. Kaikki nämä haverit ovat tapahtuneet Märketin majakan ollessa vielä miehitetty. Elokuvassa nähdään runsaasti tuoretta vedenalaiskuvaa ja kuullaan autenttisia meriselityksiä, Kauhun hetket heräävät niiden kautta henkiin. Katsoja ymmärtää, millainen laivojen hautausmaa Märket todellakin on ollut. Elokuvassa tavataan myös Märketin ja sen ympäristön parhaat tuntijat, Jan Andersson ja KEE Eriksson.
Elokuvan ohjaus on Sakari Mannisen. Käsikirjoitusta on ollut laatimassa hänen lisäkseen elokuvan tuottaja Pekka Väisänen. Suurin osa elokuvista ovat ruotsinkielisiä.

Esitetään lauantaina 26.10. klo 11:15, 13:30 sekä 15:30

Päivän eri elokuvat Merenkulkumuseossa:
11.15 Haveriernas Märket (huvudsakligen svenskspråkig)
12.15 Eldtornen (film om fyrar runt Finska viken i Finland och speciellt i Estland på de fd. svenska öar, huvudsakligen svenskspråkig film)
13.30 Haveriernas Märket (huvudsakligen svenskspråkig)
14.30 Historien om Bengtskär (hela Bengtskärs historia med svensk text)
15.30 Haveriernas Märket (huvudsakligen svenskspråkig)

Vapaa pääsy.